pompy abs, abs pump
wiercenie studni
Sushi
-
- -#
- Posty: 40
- Rejestracja: 2015-02-19, 12:09
-
- -#
- Posty: 335
- Rejestracja: 2013-01-16, 13:51
SKŁADNIKI
2 szklanki ryżu shari, najlepiej ciepłego
2 średnie świeże ogórki
10 płatów wodorostów nori
pasta wasabi
sos sojowy
Pastę wasabi mieszam z sosem sojowym i napełniam tyle małych miseczek, ilu będzie biesiadników.
Ogórki obieram i kroję je w długie, wąskie paski.
Płaty wodorostów nori ogrzewam lekko nad ogniem, uważając, aby ich nie przypalić. Rozkładam płat nori na sudare - macie do sushi, chropowatą stroną do góry. Na nim kładę porcję ryżu i rozsmarowuję go drewnianą łopatką na grubość ok. pół centymetra, zachowując pusty pasek wodorostów u góry. Na ryżu, bliżej dolnego brzegu kładę paski ogórka.
Lekko naciskając zwijam sushi, pomagając sobie matą (lekką ją unosząc), również przy jej pomocy, nadaję sushi walcowaty kształt. Po usunięciu maty odkrawam nierówne boki, a rulon kroję na kawałki "na jeden kęs" ostrym nożem, opłukując go w zimnej wodzie i wycierając po każdym cięciu.
Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.
Sushi układam na drewnianej tacy.
Podaję z miseczkami wypełnionymi sosem sojowym wymieszanym z pastą wasabi.
Dodatkowe informacje:
Bambusową matę do sushi sudare można zastąpić ściereczką.
2 szklanki ryżu shari, najlepiej ciepłego
2 średnie świeże ogórki
10 płatów wodorostów nori
pasta wasabi
sos sojowy
Pastę wasabi mieszam z sosem sojowym i napełniam tyle małych miseczek, ilu będzie biesiadników.
Ogórki obieram i kroję je w długie, wąskie paski.
Płaty wodorostów nori ogrzewam lekko nad ogniem, uważając, aby ich nie przypalić. Rozkładam płat nori na sudare - macie do sushi, chropowatą stroną do góry. Na nim kładę porcję ryżu i rozsmarowuję go drewnianą łopatką na grubość ok. pół centymetra, zachowując pusty pasek wodorostów u góry. Na ryżu, bliżej dolnego brzegu kładę paski ogórka.
Lekko naciskając zwijam sushi, pomagając sobie matą (lekką ją unosząc), również przy jej pomocy, nadaję sushi walcowaty kształt. Po usunięciu maty odkrawam nierówne boki, a rulon kroję na kawałki "na jeden kęs" ostrym nożem, opłukując go w zimnej wodzie i wycierając po każdym cięciu.
Czynności powtarzam z wszystkimi płatami nori.
Sushi układam na drewnianej tacy.
Podaję z miseczkami wypełnionymi sosem sojowym wymieszanym z pastą wasabi.
Dodatkowe informacje:
Bambusową matę do sushi sudare można zastąpić ściereczką.
carpe diem
Ja bardzo lubię sushi ale szczerze powiedziawszy to nie potrafię go zrobić sama w domu. Próbowałam wprawdzie kilka razy ale mi nie wychodziło. No cóż - po prostu się do tego chyba nie nadaję
Za to raz na jakiś czas lubię się wybrać na sushi do jakiejś fajnej restauracji. W Besuto w Warszawie jest całkiem przyjemnie: http://www.besuto.pl/ . Lubię sobie tam siadać przy barze, podejrzeć jak sushi jest robione ( podziwiam sprawność kucharzy...). Jest również zniżka 10%.
Za to raz na jakiś czas lubię się wybrać na sushi do jakiejś fajnej restauracji. W Besuto w Warszawie jest całkiem przyjemnie: http://www.besuto.pl/ . Lubię sobie tam siadać przy barze, podejrzeć jak sushi jest robione ( podziwiam sprawność kucharzy...). Jest również zniżka 10%.