SKŁADNIKI
kilka rodzajów sałaty, tak by się mniej więcej główka zebrała - tak będzie najsmaczniej i najbardziej "widowiskowo" [może być również jeden rodzaj]
sos vinegrette:
0,3 szklanki oliwy extra vergine
2 łyżki wody mineralnej
sok z połówki cytryny
2 łyżki octu balsamicznego - opcjonalnie
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
garść dowolnego zioła [szczypiorek, koperek, bazylia, kolendra] - opcjonalnie
Taka sałata jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich mięs, ryb i zasadzie wszystkich potraw, z wyjątkiem chyba tylko deserów. Doskonała również jako ultra lekka przystawka na zaostrzenie apetytu przed dużą kolacją.
Sałaty dokładnie myję i jeszcze dokładniej suszę - nie powinno być na liściach żadnych kropelek wody.
Liście duże rwę na niezbyt małe kawałki, zaś małe pozostawiam w całości. Wrzucam je do dużej miski i zalewam sosem i mieszam poprzez podrzucanie. Po kilku chwilach sałata osiąga apogeum smaku.
Sos robię poprzez bardzo dokładne wymieszanie wszystkich składników [czosnek obrany i zmiażdżony] w zakręconym słoiku. Sos ma dobrą konsystencję, kiedy zmatowieje i gęstością będzie przypominał śmietanę.
W ogóle takiego sosu można przygotować więcej i przechowywać go kilka dni w lodówce.
W zależności od dodanych ziół sos może mieć różny smak - ja najbardziej lubię z koperkiem lub z kolendrą. Oczywiście zioła można dowolnie mieszać.
A jak sałata na przystawkę można dodać do niej jeszcze ósemki pomidorów.
pompy abs, abs pump
wiercenie studni
Surówki i sałatki
-
- VIP
- Posty: 2
- Rejestracja: 2015-07-08, 14:18
- Kontakt: